Att ändra vanor kan vara svårt. Enligt psykologiforskaren Lally tar det i genomsnitt 66 dagar att skapa en ny vana. En enkel vana tar 18 dagar att få till, som att dricka ett dagligt glas vatten. En svårare vana, som att göra 50 sit ups varje dag före frukost, kan ta hela 254 dagar att få till.

Att ändra vanor är oftast både mycket ansträngande och obekvämt, vilket gör att vi ofta undviker det. Vi väljer istället att stannar kvar i vår trygghetszon. Och fortsätta att göra som vi alltid har gjort.

En förklaring till varför det är svårt att ändra vanor handlar om att vi väljer kortsiktig belöning före en belöning som ligger längre fram. Dvs vi stannar hellre kvar i trygghetszonen istället för att ta den mer ansträngande vägen för att få den långsiktiga belöningen.

Egentligen är det kanske inte så konstigt. Vår hjärna är nämligen programmerad att styra mot kortsiktig belöning. Vi tar hellre 1 krona idag än 2 kronor imorgon. Och när det handlar om att ändra vanor ligger belöningen ofta väldigt långt bort.

Säg att vi t ex vill gå ned i vikt. Och för att göra bestämmer vi oss för att börjar gå på gym. Belöningen, viktnedgången, kommer att ta tid och kräver hög grad av disciplin. Den kortsiktiga belöningen, att hoppa över träningen för att istället njuta av att titta på TV med en härlig påse chips tenderar att vara mycket skönare. Ofta säger vi till oss själva att ”jag tar träningen imorgon istället” och vi skjuter på det obehagliga istället för att göra det nu.

Detta är något som inom psykologin kallas prokrastinering. Prokrastinering är något mänskligt som alla mer eller mindre ”lider av” eftersom vi människor har en tendens att kompromissa med långsiktiga mål i utbyte mot kortsiktig belöning.

Kontentan är att de flesta människor behöver hjälp, vilket också är en anledning till att yrken som t ex personliga tränare växer kraftigt. Ett bra och enkelt tips, om du tenderar att prokrastinera, är att bryta ned det långsiktiga målet till mycket kortare och konkreta delar, som ligger nära i tiden. Ju mindre steg – desto större sannolikhet att du gör det.

Säg att ditt mål är att springa milen under 50 minuter om ett år. Ett första steg, för att komma igång med löpningen, skulle kunna vara att springa 2 gånger per vecka. En gång på vardagen, och en gång på helgen. Och kom sedan ihåg att belöna dig själv när du gjorde det. Varje gång. Lycka till.

 

Källor:

  • Phillippa Lally, Cornelia H. M. van Jaarsveld, Henry W. W. Potts andJane Wardle (2010). How are habits formed: Modelling habit formation in the real world. European Journal of Social Psychology, Volume 40, Issue 6, pages 998–1009, October 2010
  • Steel, P. (2007). The nature of procrastination: a meta-analytic and theoretical review of quintessential self-regulatory failure. Psychological bulletin, 133(1), 65-94