Föreställ er ett samtal mellan två oliktyckande politiker eller kollegor som verkligen anstränger sig för lyssna, och att förstå varandra. Ett samtal där alla parter strävar efter att komma fram till den bästa möjliga lösningen, inte att nödvändigtvis vinna åsiktsbataljen. Låter det som en utopi?

I Stephen R. Coveys klassiker “Seven habits of highly effective people” beskriver han i vana nummer fem (Seek first to understand, then to be understood) några av fördelarna med ett empatiskt lyssnande.

”Most people do not listen with the intent to understand; they listen with the intent to reply”

För att få till empatiska samtal krävs det enligt Covey att någon tar risken och vågar börja lyssna. Lyssnar för att förstå och inte nödvändigtvis för att svara. Vad säger ni – vågar ni göra ett försök? Istället för att anmäla er till ytterligare en kurs i retorik kan det kanske var dags börja träna på att lyssna, i vardagen, helt gratis?

För att komma igång ska ni få ett litet medskick. Det är orden: Säg något mer om det.

Nästa gång ni hör en åsikt som ni inte håller med om – pausa er spontana önskan att säga emot och prova istället att säga – Vad intressant, säg något mer om det. Ord väl värda att repetera. Ställ följdfrågor, lyssna på djupet och ansträng er för att förstå.

Tänk sedan på hur ert lyssnande påverkar samtalen. Kanske börjar den andra parten lyssna bättre på er när den stunden är kommen. Observera att lyssnandet kräver mod. För eventuellt börjar ni se fördelarna i en åsikt som ni tidigare har förkastat eftersom ni egentligen inte har hört den.

Lycka till!