Har du haft en helt fantastiskt vecka på jobbet och gått från klarhet till klarhet? Vad kul, och bra jobbat!

…eller…

Har veckan mest handlat om allt annat än det du tänkt, och den diffusa ambitionen du satte upp som till exempel

”Vara tydligare i mitt ledarskap”

har varit som bortblåst? …och det närmaste du kom din ledarambition var under instruktionen du gav från baksätet för att taxichauffören skulle hitta fram de sista metrarna till ditt hem?

”Du kan stanna direkt bakom den vita bilen där bara…”

Välkommen till klubben! Inget är dock försent, vi har fortfarande tid att förvandla även den uslaste veckan till en framgångsvecka på bara fem minuter.

1. Utgå ifrån träningsinställning

Det första vi behöver bryta är den eventuella vanan att betrakta veckan utifrån den ”fasta inställningens”* perspektiv. Utifrån den fasta inställningen så är som bekant ”framgång” att bevisa sin talang. Framgång är resultat, och framgång är prestation.

I den fasta inställningens värld finns det inte utrymme för en misslyckad vecka, för misslyckande är potentiellt bevis för att vi inte har så mycket talang som vi trott. Vi kan märka att vi går runt med tankar som härrör från den fasta inställningen om vi efter en jobbig vecka drar oss tillbaka och tappar intresset. Aktiviteter ska inte behöva vara jobbiga, och bristande motivation är den fasta inställningens favoritförsvar när det utfallet blir sämre än vi tänkt.

I bjärt kontrast har vi träningsinställningen*. Här är ”att försöka” den enda förmågan som räknas. Faktum är att något till och med kan bli ännu intressantare när träningsinställningen noterar att den är helt talanglös på något. “Desto mer jag behöver utmana mig själv, desto större chans att jag lär mig något”, resonerar träningsinställningen. Medan resultatet och prestationen är i fokus i den fasta inställningen, så är lärandet i fokus för träningsinställningen. Det finns inget att bevisa. Ingen talang att skydda.

2. Utgå ifrån frågor och lärande

Utifrån träningsinställningen så är varje vecka som jag lärt mig något, en framgångsrik vecka. Så gör din vecka framgångsrik genom att t ex besvara nedan exempel på frågor innan du stänger på fredagen:

 • Vilka är veckans framgångar?
  • Vad kan jag lära mig från det?
 • Vilka är insikterna från veckan?
  • Vad kan jag lära mig från det?
 • Gjorde jag det jag satte upp som ambition för veckan?
  • Vad kan lära mig från det?
 • Utifrån utfallet från veckan, är jag nu mer eller mindre motiverad?
  • Vad kan jag lära mig från det?

Eller någon annan fråga, mer eller mindre pretentiös än de ovanstående, som du upplever som relevant för dig och ditt liv.

Lycka till!

* – “Fast inställning och träningsinställning är svengelska för Fixed mindset och Growth mindset, allt enligt Carol Dwecks forskning.