I dagens snabbt föränderliga värld är vikten av att stanna upp och ta ett holistisk perspektiv mer kritiskt än någonsin. En VD jag träffade beskrev dagens arbetsmiljö som en autobahn, där många kör bilen med gaspedalen hårt pressat mot golvet.

Omgivningen formligen flyger förbi och det är väldigt svårt att uppfatta detaljerna runt om kring. Och tittar man en bit uppifrån ser man att bilar far fram i alla olika väderstreck.

Detta fick mig att tänka på Stephen Covey och historien i hans klassiska bok “The 7 Habits of Highly Effective People”:

“Envision a group of  producers cutting their way through the jungle with machetes. They’re the producers, the problem solvers. They’re cutting through the undergrowth, clearing it out. The managers are behind them, sharpening their machetes, writing policy and procedure manuals, holding muscle development programs, bringing in improved technologies, and setting up working schedules and compensation programs for machete wielders.  The leader is the one who climbs the tallest tree, surveys the entire situation, and yells, “Wrong jungle!”  But how do the busy, efficient producers and managers often respond? “Shut up! We’re making progress!”

Dagligen möter jag människor som ger uttryck för att man är väldigt upptagen. Verksamheterna har slimmats mycket. Ansvaret har ökat. Konkurrensen har hårdnat. Tempot har accelererat. Affärsklimatet ställer kontinuerligt allt högre krav på effektivitet, produktivitet och förbättrade resultat. Och mitt i allt detta sliter vi hårt för att ta oss genom vegetationen…

Vår beslutsförmåga hanteras av två olika system enligt nobelpristagaren Kahneman

Det som händer med vår beslutsförmågan, när vi är pressade, är att den tenderar att i ännu högre grad ske med det som nobelpristagaren Kahneman kallar för System 1. Det vill säga snabbt, automatiserat och intuitivt. Utan fördjupad reflektion och eftertanke.

Många gånger fungerar beslutsförmågan i System 1 mycket bra. Det är exempelvis den som gör att vi kan klara av att köra bil trots att det är en avancerad prestation där många olika saker behöver ske parallellt – och snabbt. Men det finns också ett antal stora problem med System 1 som Kahneman lyfter upp.

System 1 konstruerar blixtsnabbt en historia av tillgänglig information – där den bortser från det som inte syns eller hörs. Och ju mindre informationsmängd, desto lättare är det att vi skapar en konstruerad, påhittad uppfattning som vi automatiserat tar beslut utifrån. Helt enkelt eftersom det inte finns tillräckligt med detaljer och information som kan emotsäga den. Och detta gillar vår hjärna. Hjärnan vill så gärna skapa ett tydligt sammanhang och en helhet – även om vi inte har underlag för det. Det som då händer är att riskerna för felbeslut ökar rejält.

När vi just nu upplever en digitaliseringsvåg utan dess like, är det fortfarande många som missar att stanna upp och lyfta blicken. Vi lever i en värld där helt nya bolag och affärsmodeller som Uber, Zalando, Spofity, Netflix eller AirBnB snabbt etableras – och på kort tid både utmanar, allvarligt hotar och slår ut traditionella företag eller affärsmodeller.

Digitaliseringen kommer att ske överallt

Kairos Future frågade nyligen nordiska företagsledare om hur lång tid framöver de tror att deras nuvarande produkter, tjänster och affärsmodeller kommer vara relevanta. 20 % svarade att de har mindre än två år på sig att ställa om till nya affärsmodeller. Ytterligare 50 % svarade att de är daterade om tre till fem år. Studien visar en tydlig acceleration jämfört med tidigare perioder. 38 procent av företagsledarna uppger att de har en omvälvande förändring framför sig närmaste fem åren…

Vi har idag avancerade kognitiva datorer som ger oss digitala medarbetare. Mjukvaror som framgångsrikt kan ta över många arbetsuppgifter utan att knorra. Nyligen meddelade SEB att de anställt den digitala medarbetaren Amelia från IP-soft. Amelia är oerhört snabblärd –  inom ett par månader har hon exempelvis lärt sig majoriteten av alla ärenden på en kundtjänst – och hon kan i ett svep eliminera frustrerande kötider.

Digitaliseringen kommer inte bara ske i några utvalda branscher. Den kommer att ske överallt. Risken är stor att det kommer bli en obehaglig slakt av företag framåt. Inte för att de inte jobbar hårt – utan snarare för att de fortsätter att köra i full fart åt fel håll.

Det är nu som vi har möjlighet att initiera den förändring som kommer vara nödvändig för att även vara konkurrenskraftig och framgångsrik framåt. Och att dra nytta av digitaliseringens alla möjligheter. Att ställa om våra verksamheter och genomdriva de förändringsarbeten som är nödvändiga.

I en studie av Kairos Future tillfrågades drygt 500 nordiska företagsledare om de största utmaningarna för att lyckas ta sig an utmaningar och möjligheter som digitaliseringen för med sig. Svaret var klart och tydligt. Som utmärkande etta och tvåa kom kultur och ledarskap. Själva utmaningen kommer alltså i huvudsak inte handla om teknik eller processer utan om vikten av att få med sig människor på tåget.

Sänk hastigheten och fånga upp vad som händer runtomkring er

Så vänta inte. För då är risken stor att det blir för sent. Det tar tid att skifta kultur. Det kan bli en hård smäll om det går för fort åt fel håll.

Sänk istället hastigheten för en stund. Och fånga upp vad ni ser runtomkring er. Det är mycket lättare att få en korrekt uppfattning av vad som händer om bilen för en stund kör i 10 km/h jämfört med 110.

 

Fredrik Nillenstedt, Drive Management

Källor:
The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change, Stephen R. Covey
Tänka, snabbt och långsamt, Daniel Kahneman